Hoe en waar te beginnen met datagedreven werken?


Datagedreven werken: een must voor iedere organisatie!
De wereld digitaliseert in rap tempo. Praktisch alles is volgbaar en zelfs voorspelbaar, mits je de juiste variabelen kent en deze correct interpreteert. Een uitdaging vol kansen én bedreigingen; organisaties moeten kritisch nadenken over hoe om te gaan met alle mogelijkheden die data biedt.

De eerste stap: Hoe staat uw organisatie ervoor?

Starten met datagedreven werken begint met kritisch onderzoeken hoe uw organisatie er nu voor staat.
Het gaat dan om vragen zoals:


  • Over welke databronnen beschikt uw organisatie?
  • Hoe is staat het met de kwaliteit van die databronnen?
  • Welke databronnen ontbreken?
  • Zijn er knelpunten in uw organisatie die datagedreven werken blokkeren?
  • Hoe borgt u dat uw organisatie veilig werkt met data?
  • Hebben wij wel de kennis en kunde om analyses te maken?

Waar moet u allemaal rekening mee houden als u wilt starten met datagedreven werken?

Datagedreven werken kan zeer waardevol zijn. Zomaar ergens beginnen is meestal niet de beste manier om te starten. Om uw ambities op het gebied van data te realiseren, is het belangrijk te weten wat mogelijk is. Onze quick scan en roadmap geven u een duidelijk beeld.

Starten met data analytics betekent ook geconfronteerd worden met vakjargon. Business Intelligence (BI), Business Analytics (BA) en Data Science (DS) zijn misschien wel de belangrijkste termen.

Data wordt pas echt waardevol als u verschillende bronnen koppelt. Een datawarehouse is dan waarschijnlijk de beste methode om data te combineren.

Het beoordelen van die kwaliteit is niet zomaar iets, het is misschien wel het belangrijkste aspect van datagedreven werken: Iedereen die betrokken is bij verwerking van data dient zich bewust te zijn van de waarde van die data.

Datagedreven werken raakt uw hele organisatie, van het management tot de afdeling klantenservice of verkoopmedewerkers. Daarom is iedereen gebaat bij tijdig meegaan op reis door dataland.

Data kent bijna onbegrensde toepassingsmogelijkheden, stel daarom zelf -vooraf- duidelijk vast waar u de grens legt.

Foto van Raymond van Lier

“Tijdens de inventarisatiefase kwamen niet alleen de efficiëntieverbeteringen in beeld, ook bleek dat wij onze foutmarges kunnen verkleinen.”

Raymond van Lier
Algemeen directeur en medeoprichter van ‘De Administratie

Praktijkcase: accountancy-kantoor De Administratie

“Al vanaf onze start in 2003 lopen we voorop bij het inzetten van technische oplossingen om efficiënter te werken, met als doel de klant maximaal te laten profiteren. In onze branche werken wij met extreem veel data, weten we veel van onze klant. Om onze dienstverlening extra meerwaarde te geven, speelden we al geruime tijd met de gedachte de verschillende plukjes data te koppelen zodat we nog beter kunnen adviseren. De vele verschillende softwareprogramma’s houden al die data graag bij zichzelf.

Daarom hebben wij de hulp ingeroepen van Datalab, om alle data op één plek te centraliseren. Het doel is om analyses te maken en om de aanwezige data te verrijken. Tijdens de Quick Scan-fase kwamen niet alleen efficiëntieverbeteringen in beeld, ook bleek dat wij onze foutmarges kunnen verkleinen. Alhoewel de impact van het maken van de Quick Scan voor ons als organisatie beperkt is tot enkele sessies, zijn de uitkomsten dat niet. In kort tijdsbestek leverde Datalab concrete voorstellen en oplossingsrichtingen die we nu verder oppakken.”