Het gebruik van de cloud is behoorlijk ingeburgerd, zeker wat betreft privégebruik. Vaak begint het het met (geautomatiseerde) back-ups van belangrijke foto’s en chatberichten. Maar het maken van back-ups is slechts een van de mogelijkheden die werken in de cloud biedt. In de cloud kun je in principe alles doen wat je ook op met lokale IT-infrastructuur kunt. Het gaat dan om opslag, rekenkracht en alle zaken omtrent het beheren van netwerken en beveiliging. Voor organisaties heeft de overgang naar werken vanuit de cloud zeker impact. Waarmee moet je rekening houden, welke voor- en nadelen zijn er, uit welke leveranciers kun je kiezen, enzovoorts? Kortom: wat komt kijken bij het zakelijk werken in de cloud?


Lees en kijk wat dit oplevert…

Wat is de cloud?

De cloud is in feite niet veel anders dan jouw IT-infrastructuur op afstand. De servers staan opgesteld in veelal grote datacenters, fysiek buiten de organisatie dus. De zorg van het in topconditie houden van deze fysieke infrastructuur besteed je dan ook uit aan deze datacenters. Opslag en rekenkracht neem je af als een dienst en kun je precies afstemmen op jouw wensen van dit moment. Dat terwijl je de volledige vrijheid behoudt om dit op- of af te schalen wanneer je hier behoefte aan hebt. Je zit dus nergens aan vast en betaalt enkel voor wat je gebruikt. Naast het beheer van de fysieke infrastructuur bieden veel cloudaanbieders ook de mogelijkheid om software beheer uit handen te nemen. Denk hierbij aan kant en klare databases waarbij geen zorgen bestaan over het up-to-date houden van de software. Je kunt ze direct gebruiken voor je applicatie en de aanbieder denkt aan de rest. De cloud is kortweg de IT-infrastructuur van organisaties, maar dan in de vorm van een dienst, en kent daarom oneindige flexibiliteit en gemak.

Hoe zit het met de veiligheid?

Traditioneel heb je al je infrastructuur binnen je eigen gebouw; dat geeft de meeste controle. Bij de cloud is dat dus niet het geval. Een veelgehoord kritiekpunt is daarom de (data)veiligheid: hoe veilig is bijvoorbeeld het opslaan van privacygevoelige data? Koen, data engineer en cloudspecialist bij Datalab, geeft aan dat hij zich daarover weinig zorgen maakt om twee redenen. De eerste is dat de meeste cloud-aanbieders bedrijven zijn met een bijzonder hoge veiligheidsstandaard. Vaak zijn leveranciers voorzien van talloze veiligheidscertificaten, waaronder ISO-certificering, wat een voldoende veiligheidswaarborg garandeert. Ten tweede kun je met software zelf de nodige extra bescherming toevoegen. Enig controleverlies houd je natuurlijk wel, maar vermoedelijk hebben cloudaanbieders hun zaken beter op orde dan de interne IT-afdelingen van menig bedrijf.

Welke aanbieders zijn er?

De voornaamste aanbieders van cloudservices zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform. In grote lijnen bieden deze grote aanbieders precies hetzelfde aan. Het verschil zit vooral gebruiksgemak, de mate van controle over jouw infrastructuur en het niveau van beveiliging. In het algemeen heeft Microsoft de hoogste certificering en standaarden wat betreft privacy en veiligheid. Als dat de hoogste prioriteit heeft, is Azure een prima keus. Keerzijde is de wat minder gebruiksvriendelijke infrastructuur. Amazon Web Services daarentegen is toch wel wat gebruiksvriendelijker, net als Google Cloud. Google kent wel een minder uitgebreid dienstenaanbod dan Amazon Web Services. Maar voor al deze leveranciers geldt dat je erop kunt vertrouwen dat ze de diensten, inclusief (data)veiligheid, uitstekend op orde hebben.

En de kosten…?

Een veelgehoord punt van zorg zijn de kosten van de cloud. Klopt dat? Koen: ‘Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. De cloud geeft echte vrijheid om veel controle uit te oefenen. Dus in principe kun je vrij goedkoop, mits je er wat handiger mee bent, al je processen in de cloud laten draaien. In de cloud kun je tot op een vrij laag niveau zelf beslissen over infrastructuur, dan betaal je vaak wat minder. Wel krijg je hierdoor dus wat meer interne workload en bovendien moet je wel over voldoende kennis beschikken. Je betaalt extra voor diensten waarbij een deel van het softwarebeheer voor je uit handen wordt genomen. Daartegenover staat wel dat je weer bespaart op je interne kosten die je hebt voor je IT-afdeling.’

De cloud bespaart dus kosten doordat je alleen afneemt wat je nodig hebt. Je hoeft dus niet alvast groter in te kopen omdat je op kortere termijn groei verwacht. Bovendien hoef je niet te investeren in allerlei technieken, omdat deze op afroep beschikbaar gesteld worden door de clouddienst.

Datagedreven werken zonder cloud?

Technisch gezien kun je alle processen die je wilt draaien gerelateerd aan datagedreven werken op je lokale IT-infrastructuur draaien. Veel organisaties die datagedreven willen werken, zijn echter nog onzeker over de nabije toekomst, vooral wat betreft de noodzakelijke investeringen. Ze willen groeien, maar er bestaat onzekerheid over de kosten en wat daar precies voor nodig is. Als je binnen het bedrijf de noodzakelijke infrastructuur wilt opzetten, zie je dat je vooraf veel kosten moet maken. Je koopt eenmalig veel zaken in en je betaalt direct voor dit alles. In de cloud daarentegen kun je heel precies aangeven wat je op dit moment nodig hebt en ook alleen daarvoor betaal je dan. Uitbreiden of juist inperken is snel geregeld: de cloud biedt maximale flexibiliteit. Deze opschaalbaarheid is erg aantrekkelijk voor bedrijven met ambities op het gebied van datagedreven werken en biedt de mogelijkheid om met lage kosten voorzichtig te experimenteren.

Uiterst gevoelige data in de cloud?

Sommige organisaties werken met zeer gevoelige data, bijvoorbeeld medische patiëntendata. Kun je dan zonder meer gebruikmaken van de cloud, of zijn daaraan beperkingen opgelegd? Koen: ‘Een specifiek voorbeeld uit mijn praktijkervaring draait om dit soort gevoelige data. Toen is een proces opgezet waarbij gevoelige patiëntendata eerst lokaal werd verwerkt en getransformeerd. In feite werden alle gevoelige gegevens zoals namen, adressen en specifieke medische omstandigheden, uit die data gehaald en pas daarna naar de cloud gebracht. Een typisch voorbeeld van een hybride omgeving waarbij men de optie kiest gevoelige onderdelen op lokale infrastructuur te draaien.’

Het kan ook nog op een andere manier: de gevoelige data blijft volledig lokaal, de data gaat in zijn geheel dus niet naar de cloud. De overige processen draaien juist wel in de cloud. Maar dat is heel erg afhankelijk van waar het bedrijf behoefte aan heeft en welke eisen worden gesteld.

En als ik al heb geïnvesteerd in fysieke apparatuur…?

Als een organisatie al datagedreven werkt en al de apparatuur daarvoor lokaal heeft staan, is het dan de moeite waard om het alsnog naar de cloud te migreren? Koen: ‘Dat ligt eraan, sommige bedrijven zijn volledig tevreden met hoe het op dit moment loopt en hebben geen behoefte aan een verandering. Daar is niks mis mee, zo laten dus. Maar ben je toch aan het kijken naar het uitbreiden van bepaalde processen, met een blik op de toekomst, dan is het zeker het overwegen waard om te onderzoeken wat de cloud jouw organisatie kan bieden. Het is sterk afhankelijk van specifieke factoren. Kijk vooral ook naar de IT-afdeling, is er kennis in huis om naar cloud te migreren, moet daar eerst nog veel tijd aan besteed worden? Dat zijn allemaal dingen die ook meewegen in de strategie om te migreren naar de cloud.’

Wil je meer weten over werken in de cloud? Neem dan contact op -per mail of telefonisch- met Koen of Harmen. Of plan een gesprek in via Calendly.