Data als goudmijn

Veel organisaties worstelen met het benutten van hun data. Ze willen meer waarde halen uit verschillende databronnen, zoals Dynamics-omgevingen en andere systemen, maar missen vaak de slagkracht om dit intern te regelen. Het doel? Eenduidig gebruik van data binnen de organisatie en betrouwbare, complete en traceerbare data voor iedereen. Hoe pak je dan in de praktijk aan?

Betrek de gebruikers

Onze visie is simpel: breng data zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker. Dit betekent dat iedereen in de organisatie, ongeacht hun rol of eerdere ervaring, met data moet kunnen werken. Gebruikers kunnen data consumeren via dashboards en rapportages, terwijl gevorderde gebruikers zelfstandig data kunnen analyseren. Ondersteuning vanuit ervaren data-analisten, intern of extern, is hierbij cruciaal.

Twee mannen uit een zakelijke organisatie die werken met data achter hun eigen computerscherm

In onze visie spelen de volgende zaken een rol:

  1. Beschikbaarheid van brondata
  2. Ontwikkeling van een uniform datamodel
  3. Dataveiligheid
  4. Vindbaarheid van data (metadata-beheer)
  5. Datakwaliteit en datavaliditeit
  6. Gebruik van het dataplatform
  7. Delen van data met derden
  8. Gebruik van data uit openbare bronnen
  9. Toekomstgerichtheid

1. Beschikbaarheid van brondata

Waardevolle data begint met het correct registreren en ontsluiten van data uit diverse systemen. Moderne Dynamics-implementaties zoals Business Central en Customer Experience zijn goed ontsluitbaar via standaardkoppelingen (API’s). Echter, het oude adagium “rommel erin, rommel eruit” blijft van kracht. Het is cruciaal dat iedereen in de organisatie het belang inziet van correcte, tijdige en volledige data-invoer.

2. Uniform datamodel

Een goed datamodel vertaalt technische data naar bruikbare informatie. Dit model moet op maat zijn voor de organisatie, robuust tegen fouten en flexibel genoeg om nieuwe analyses mogelijk te maken. Wij geloven niet in een one-size-fits-all-benadering.

3. Vindbaarheid, gebruik & metadatabeheer

Data moet uiteraard goed vindbaar zijn en definities moeten eenduidig zijn. Een goed ingerichte datacatalogus met slimme software voor het vastleggen van de herkomst en het gebruik van data (lineage) is hierbij essentieel. Automatisering van metadatabeheer vermindert de last van handmatig werk en verhoogt de efficiëntie.

4. Datakwaliteit en datavaliditeit

Datakwaliteitstoetsen zijn essentieel om fouten te voorkomen en vertrouwen te behouden. Regels voor datakwaliteit moeten worden opgeslagen in de datacatalogus en afwijkingen moeten automatisch worden gesignaleerd. Openbare databronnen kunnen helpen bij de validatie van data.

5. Dataveiligheid

Dataveiligheid gaat verder dan firewalls en two-factor authentication. Het gaat om naleving van wetgeving (zoals de AVG), technische maatregelen om inbraken te voorkomen, en een goed datatoegangsbeleid. Datasoevereiniteit en het vermijden van vendor lock-in zijn ook belangrijke aspecten.

6. Gebruik van data

In een datagedreven organisatie moeten alle medewerkers zelfstandig antwoorden kunnen vinden in de data. Moderne technieken en open standaarden maken dit mogelijk, zonder dat IT-organisaties alle technieken hoeven te implementeren en ondersteunen.

7. Delen van data

Data delen, zowel binnen als tussen organisaties, is cruciaal in een datagedreven wereld. Data contracts en federated data warehousing zijn opkomende trends die data-uitwisseling efficiënter maken.

8. Gebruik van data uit openbare bronnen

Openbare data, zoals die van het CBS, kunnen interne data verrijken en helpen bij het verkrijgen van context en juiste interpretatie.

9. Toekomstgerichtheid

Een dataplatform moet flexibel en toekomstbestendig zijn. Wij geloven in het gebruik van open source, grondig geteste technieken en container-infrastructuur om onderdelen eenvoudig te kunnen vervangen of upgraden. Generatieve AI zal een grote impact hebben op data-analyse, maar het ontwikkelen van datamodellen blijft een waardevolle investering.

Conclusie
Wil je meer waarde uit je data halen? Zorg dan voor goede registratie en ontsluiting van data, een op maat gemaakt datamodel, duidelijke metadata, strikte datakwaliteitscontroles en een robuuste dataveiligheid. Alleen zo kun je data effectief inzetten en je organisatie echt datagedreven maken. Een korte samenvatting die veel behelst. Daarvoor zijn wij natuurlijk beschikbaar…